keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Opintomatkalla Varsinais-Suomessa opittua

Matkalle lähdettiin keskiviikko aamuna 13.11.2014 auringonnousun aikaan. Seinäjoelta kyytiin nousseet tosin olivat olleet liikenteessä jo ennen auringonnousua. Jalasjärven pysäkillä olijat kokivat jo kauhunhetkiä ennen bussiin pääsyä. Huomasimme lakian toisella puolella tulevan linja-auton ja riensimme matkalaukkuinemme ulos autoista tihkusadetta uhmaten. Kauhuksemme linja-auto huristeli ohi. Kännyn kaivoin ennätysvauhtia laukusta ja soitto Elinalle; menittekö te jo ohi! Jätettiinkö meidät tänne baarin pihaan?! Elina rauhoitteli että tulossa ollaan, ei teitä kyydistä jätetä.

Bussiin noustessa vastassa oli mukavan leppoisa tunnelma, kuten aina opintomatkoilla ollessamme on ollutkin. Kohta kuului myös kommentti; mahtava reissu tulossa. Nämä on ollu aina niin hyviä matkoja.
 
Viskilän tilan Kukonharjan Kukonpojat
 
Ennen puoltapäivää saavuttiin Huittisille Wanhalle WPK:lle. Siellä odotti lounas ja erityisesti olimme tietenkin kiinnostuneet talon erikoisuudesta, Viskilän tilan kukonpojasta. Kukko maistui, suosittelemme. Saimme myös tietää mikä on hyvän maun salaisuus :)
Ruokailun jälkeen ravintolan omistaja keittiömestari Kimmo esitteli Viskilän tilan toimintaa
 
Milla ja Kimmo ovat isännöineet Viskilän tilaa vuodesta 2005, jolloin huippuravintoloiden keittiömestarina työskennellyt isäntä laittoi kokinhatun naulaan. Ikuisiksi ajoiksi luuli hän. Aluksi kasvatettiin sikoja jotka myöhemmin vaihtuivat kukonpoikiin. Kimmo on opiskellut Vaasassa ravintolakokiksi ja kotoisin Teuvan suunnalta. Näin mahtavan ja määrätietoisen tyypin juuret ilman muuta ovat pohjanmaalta :). Suurenmoinen idea on myös jalostunut käytäntöön. Kukonpoikien kasvatuksessa on tärkeää hyvä maku, siitä ei tingitä. Kukonpoikien hyvä maku tulee aidosta ravinnosta, tilalla onkin oma resepti kukonpoikien ruokintaan, sekä luonnollisesta kasvuvauhdista. Kokinhattu otettiin naulasta vuonna 2007, silloin vuokratiloissa. Wanha WPK avasi ovensa 2008 jouluna. Tavoitteena heillä on ollut tehdä hyvin se mitä tehdään ja siinä he ovat kyllä onnistuneet. Onnea ja menestystä myös jatkossa!


Suomenlampaiden kasvattamiseen erikoistunut Rintalan tila

bää bää lampaani, anna villoja
Seuraava etappi oli Pöytyän kunnassa Yläneellä. Rintalan tilalla viidellä häälahjaksi saadulla lampaalla alkanut lampurin ura on laajentunut yli 800 lampaan katraaksi. Tilaa Anne ja Tapio ovat isännöineet vuodesta 1982. Lampaiden kasvatuksen lisäksi tilalla myös jalostetaan raaka-aineet laadukkaiksi tuotteiksi. Tuotteita myydään tilamyymälän ja nettikaupan lisäksi myös erilaisissa tapahtumissa ja markkinoilla. Kotimaita lähellä tuotettua raaka-ainetta arvostavat ravintolat myös tarjoavat tämän tilan tuottamaa luomukaritsaa.
 
Allekirjoittaneelle lähti täältä mukaan 100g kainuunlampaan villoista tehty kolmisäikeistä lankaa, pehmoista ihanaa. Ongelma muodostuu siitä mihin maltan tuon langan käyttää. 
 
Päivä oli ollut tapahtumarikas ja väki mielissään kun saavuimme majoituspaikkaamme, jossa oli mahdollisuus monipuoliseen liikuntaan ja virkistäytymiseen. Osa lähti omatoimimatkalle Turun keskustaan jo illalla.
 
 
Aamiaipöydän kunkkuna oli ehdottomasti suklaasuihku, nam...

Salaperäinen Turku kierroksella
Mystisiä tarinoita ja paikkoja sekä aikamatka menneisyyteen.
Kupittaan lähde
Suomen pyhistä lähteistä kuuluisin, jossa Pyhän Henrikin sanotaan kastaneen kansaa

 
Pyhän Hengen kappelissa
Kappeli sijaitsee Pyhän Hengen kirkon raunioissa, ensimmäiset tiedot jo 1390-luvulta. Toiminta lakkasi uskonpuhdistukseen 1500-luvun alkupuolella. Tontilla 1986 käynnistyneet arkeologiset kaivaukset lopulta toivat päivänvaloon Pyhän Hengen talon ja Pyhän Hengen kirkon jäännökset sekä niitä ympäröivän hautausmaan lähes koko laajuudessa.

Sunniemen pajutila
Pajun käsittelyä video
pajulajien esittely

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti