maanantai 25. marraskuuta 2013

Maatilayrittäjien hyvinvointipäivistä eväitä arkeen

 
 Maatilayrittäjien hyvinvointipäivää vietettiin marraskuun alussa Seinäjoella. Lokakuun puolivälissä vastaavat tilaisuudet järjestettiin Teuvalla, Tuurissa sekä Vimpelissä. Päivien tavoitteena oli tarjota maatalousyrittäjille konkreettista apua, olipa mieltä painava asia iso tai pieni. Päivän aikana oli mahdollisuus keskustella luottamuksellisesti ja maksutta psykologi Pirkko Lahden kanssa ja Mela-asiamiehen kanssa.
 
Hyvinvointipäivä Sorsanpesällä keräsi paikalle nelisenkymmentä aiheesta kiinnostunutta maatilayrittäjää. Päivän avasi psykologi Pirkko Lahti, joka kertasi maatilayrittäjiä kuormittavia asioita.
– Maatilayrittäjiä kuormittavat eniten työn sitovuus, taloudelliset huolet ja epävarmuus. Näissä paineissa kunkin pitäisi mitata millä tulee toimeen, Lahti kertoo.
Isot investoinnit ovat kasvattaneet riskejä ja erikoistuminen sekä erilaiset paperityöt ja tarkastukset ovat lisänneet työmäärää. Myös ihmissuhteisiin voi liittyä monenlaisia ongelmia. Koska maatalousyrittäjällä ei ole palkansaajien tavoin työyhteisöä tukenaan, hän voi helposti jäädä ongelmineen yksin.

Lahti korostaakin sosiaalista ulottuvuutta.
 
 
 
– Ihmisillä on tarve heimoontua, olla osa isompaa po
rukkaa. Maatilayrittäjä tarvitsee perhettä ja sukulaisia tuekseen. Vaikeiden tilanteiden ylipääsemiseksi tarvitaan korvia, sillä kun puhuu ääneen asiat, ne kuulee samalla itsekin ja ikään kuin kuluttaa kriisin ohi, Lahti kuvailee.
Lahti antaa vinkiksi miettiä omat ”arkunkantajansa” jo silloin kun menee hyvin. Ne ovat ne tuki-ihmiset, jotka kantavat vaikeissa tilanteissa.
– Jokaisella ihmisellä on omat keinonsa selviytyä vaikeista tilanteista. Se voi olla esimerkiksi alkoholi, puhuminen tai nukkuminen.
Selviytymiskeinot opitaan kotoa ja jos opitut tavat ovat parisuhteessa erilaisia, ne saattavat aiheuttaa riitaa. Siksi asia olisi hyvä tiedostaa.
 
Kohtuullinen terveys
 
Lahden mukaan ihmiselle riittää kohtuullinen terveys. Vaivoja on kaikenlaisia, on verenpainetta ja kolesterolia ja nykyään jopa silmälasit ja synnytys lasketaan sairaudeksi.
– Tänään särkee kättä, muuten on kohtuullisen hyvin, sanoo Lahti ja tarkoittaa että sairauden vangiksi ei kannata jäädä, vaan muistaa kaikki hyvät asiat.
Maatilayrittäjien olisi hyvä harrastaa muutakin kuin työtä ja lähteä tilalta välillä pois.
– Maatilayrittäjille suunnatut hankkeet ja niihin liittyvät tapahtumat ovat hyvä tapa irrottautua arjesta ja tavata kollegoita.
Tilallisen terveys on aina koetuksella ja stressi ja tapaturmat liittyvät yhteen. Yrittäjät ovat riskinottajia, mutta joissain tilanteissa riskejä kannattaa välttää. Ennen esimerkiksi pariskuntien työnjako maatilalla oli selvä, nyt ajatellaan enemmän niin että kummankin olisi hyvä osata kaikkea, jos sattuu jotain.
 
Ihmisellä ei ole heikko muisti vaan toimitus hidastuu ikääntymisen myötä.
Muistinvirkistys linkistä löytyy Pirkon luennosta pätkä Teuvan tilaisuudesta.
 
Maatilayrittäjiä kuormittaa myös ulkopuolisten kontrollointi.
– Eihän kenenkään muiden työpaikoille tulla arvioimaan miten työtä tehdään, Lahti kommentoi. 
Byrokratia on myös lisääntynyt ja nykyään maatilayrittäjän viikosta voi mennä päivä tietokoneella.
– Yrittäjillä on paljon muistettavaa, joten olisi hyvä tehdä vuosikello kalenteriin, niin silloin asiat ovat poissa päästä vaivaamasta.
Lopuksi Lahti listaa tärkeitä asioita millä tulee toimeen. Ensimmäinen konsti on perusliikunta, joka on kaikkein parasta mielenhoitoa. Liikunnaksi riittää kävely, mutta musiikillinen tanssi on tehokkainta. Liikunnan lisäksi tarvitaan lepoa, sillä aivot tarvitsevat unta. Päivärytmissä pysyminen on myös tärkeää, joskin lomalla voi ottaa rennommin. Ruokaa kannattaa syödä hyvällä ruokahalulla ja pieni pala tummaa suklaata joka päivä on hyväksi.
 
Teksti ja kuva Jenni Koivumäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti