keskiviikko 20. elokuuta 2014

Terveisiä MTK:n työhyvinvointipäiviltä Tampereen Varalasta!

Kaksipäiväisiä työhyvinvointipäiviä vietettiin Varalan urheiluopiston maisemissa 7.–8.8. Päivien ohjelma piti sisällään runsaasti kiinnostavia asiantuntijaluentoja hyvinvoinnista, terveydestä ja jaksamisesta. Allekirjoittaneelle mielenkiintoisimmat esitykset mietityttivät kotimatkalla ja pohdinnat ovat jatkuneet aina tähän päivään asti.

Sitran Lea Konttisen johdolla tarkasteltiin maaseudun mahdollisuuksia hyvinvoinnin tuottajana. Nyt jo tiedetään, että luonnolla on hyvinvointivaikutuksia ja ympäristötekijöiden vaikutus ihmisen terveyteen korostunee tulevaisuudessa. Tämä voi luoda mahdollisuuksia erityisesti maaseudun hyvinvointiyrittäjyydelle.

Teema luonnon eheyttävästä vaikutuksesta kantoi myös läpi ilmajokisen perhekoti Toiskan esityksen, jossa luonnon tuoma toiminnallisuus ja kokemuksellisuus luovat perhekodin asukkaille yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemuksia. Keskustelu luontokokemuksen parantavasta vaikutuksesta kävi vireänä!

Kivaksi psykologiksi itseään tituleeraava Tony Dunderfelt puhui tunteiden ja tunnekäyttäytymisen eroista. Puheenvuoron tärkein ja painotetuin viesti oli Tonyn sanoin: ”Kaikki tunteet ovat aina ja ikuisesti ok.  Ei ole olemassa huonoja ja hyviä tunteita, on vain tunteita.” Omia tunteitaan ei koskaan tarvitse kyseenalaistaa, vaan tärkeää on hyväksyä omat tunteensa ja jopa rakastaa niitä. Tunnekäyttäytyminen, eli tapa jolla vallitseva tunnetilaa ohjataan on taas jotain, jota ihminen ohjaa ja jota ulkopuoliset ohjaavat – tahtomattaan tai tahallisesti.  Sosiaaliselle seinälle joku vääräleuka lähettikin tekstin ”mulla on oikeus mun tunteisiin”.

Kahteen päivään mahtui monta puhujaa ja paljon asiaa. Päivän alustukset herättivät vilkasta ruokapöytäkeskustelua monien huomatessa selviä yhtymiä omaan elämäänsä. Hetki hyvinvoinnille on aina paikallaan ja ensi vuonna hyvinvointipäivät saavat jatkoa. Tervemenoa mukaan!

Karoliina Streefkerk, järjestöagrologi, MTK-Etelä-Pohjanmaa ps. Knoppitiedon maistereille tiedoksi, että ruoka maistuu parhaimmalle, kun sitä nauttii taustamusiikin ollessa 62–67 desibelin voimakkuudella!


Runottelu:
Aina välillä kannattaa käpertyä vilttiin kun kissi konsanaan, 
tuijotella hämähäkinseittiä katonrajassa ja
ihimetellä kuinka onkin mukava olla saamatta mitään aikaiseksi.


/ Karoliina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti