torstai 20. helmikuuta 2014

Johtaminen & onnentaidot

Riitta Malkamäki luennoi marraskuussa aiheena Itsensäjohtaminen ja maatilayrittäjänä kehittyminen. Käy kuuntelemassa pätkä Riitan luennosta


Illan aikana keskusteltiin myös onnellisuudesta ja onnentaidoista.

Onnentaidot, Antti S. Mattila
Miten onnelliset elävät?
Onnellisuustutkijat ovat päätyneet testaamaan erilaisia onnellisuusharjoituksia varsin yksinkertaisen logiikan kautta. Suurista koko väestön onnellisuusmittauksista on seulottu esiin erittäin onnellisten ihmisten ryhmä, siis ne, jotka ovat saaneet testeissä huippupisteitä. Tätä very happy people -joukkoa ja heidän elämäntapaansa on sitten tutkittu tarkemmin ja katsottu, miten he elävät. Esimerkiksi Sonia Lyubomirsky (2007) tiivistää erittäin onnellisten yhteiset piirteet seuraavasti:

•He käyttävät paljon aikaa perheen ja ystävien kanssa.
•He osaavat ilmaista kiitollisuutta kaikesta, mitä heillä on.
•He ovat usein ensimmäisinä auttamassa työtovereita ja ohikulkijoita.
•He ovat optimistisia tulevaisuuden suhteen.
•He osaavat nauttia elämän nautinnoista ja elää nykyhetkessä.
•Liikunta on heille viikoittainen tai jopa päivittäinen tapa.
•He ovat syvästi sitoutuneita elinikäisiin päämääriin.
•Heillä on selviytymiskykyä elämässä eteen tulevien haasteiden, kuten stressin, kriisien ja tragedioiden edessä.


Seligmanin (2002: 37–38) mukaan erittäin onnellisilla on tapana muistaa enemmän hyviä tapahtumia kuin todellisuudessa edes tapahtui ja unohtaa suuri osa huonoista tapahtumista. Erittäin onnelliset osaavat myös iloita toisten ihmisten menestyksestä ja jakaa huolet toisten epäonnistuessa. Sen sijaan vähiten onnellisten ryhmä ei osannut iloita toisten onnistumisista, ja he olivat helpottuneita toisten epäonnistuessa (Lyubomisrsky, 2007: 117).

"Toisinaan negatiiviset tunteet ovat asiaankuuluvia ja hyödyllisiä. On oikein ja hyödyllistä surra menetyksen jälkeen, tuntea vihaa ja taistella vääryyttä vastaan, tai pelätä asioita, jotka voivat vahingoittaa sinua tai lapsiasi. Asianmukainen negatiivisuus pitää jalat maassa ja pitää meidät rehellisinä." (159)
Lisää aiheesta löytyy täältä -->  Miten onnelliset elävät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti